Dé plek voor lokale toppers en jobmarketing
  • 5 min leestijd
  • 20-02-2025

Bakker gaat als de brandweer; ambitieuze bakker Jan zocht nog aanvullende uitdaging dus ging bij de brandweer

Jan Heger in de bakkerij waar hij geniet van de verschillende processen.
Jan Heger in de bakkerij waar hij geniet van de verschillende processen. (Eigen foto)

PUTTEN - Wat is de overkomst tussen brood bakken en branden blussen? ,,Dat is er niet”, zegt Jan Heger (28) die naast freelance bakker ook werkt als brandweer. ,,Maar het is allebei wel erg mooi om te doen.”

,,Zestien jaar was ik toen ik dacht dat het leuk zou zijn om in een bakkerij te werken. De geuren, de lekkere dingen, de mooie producten. Ik solliciteerde, kreeg een weekendbaan en ben blijven plakken. Inmiddels ben ik twaalf jaar verder, flink wat werkervaring rijker en werk ik als ZZP’er bij drie verschillende bakkerijen.”

Om bakker te worden moest er, naast werken, ook geleerd worden. Jan: ,,De bakkersopleiding is MBO niveau 4 en duurt ongeveer drie jaar. Ik vond het erg leuk, maar alleen in de schoolbanken zitten bleek niks voor mij. Dus toen ik bij mijn weekendbaan de kans kreeg om meer uren te maken ben ik in gesprek gegaan met school. Ik wilde direct starten met de combinatie van werken en leren. Op school die belangrijke basiskennis leren en tijdens het werk ervaring opdoen. Dat traject paste beter bij me.”

ONTWIKKELING

Bakker zijn bleek veelomvattender dan Jan eerst dacht: ,,In het begin stond ik alleen bij het banket, maar wilde al snel ook een andere kant van het vak zien. Na twee weken stage op de broodafdeling besefte ik dat het bakkersvak echt heel mooi is. Mijn passie ligt bij het brood. Dat hele proces is zo puur. Je hebt niks, alleen losse ingrediënten. Dat voeg je samen, dat gaat werken, rijzen … brood is een levend product. De temperatuur, de aandacht, het gehele proces. Met brood kun je alles, dus daar wil ik ook alles van weten. Ik heb een aantal cursussen gevolgd, daar leerde ik hoe je brood kunt maken zonder toevoegingen, echt puur natuur. Met de kennis en mogelijkheden van vandaag, en de wetenschap van het ambacht van weleer, kun je echt prachtig lekkere broden maken, die ook nog langer vers blijven dan vroeger.”

ZZP’ER

Ontwikkeling binnen het bakkersvak stopt niet bij het bakken van brood: ,,Het gehele proces binnen een bakkerij is heel belangrijk om de mooiste producten te creëren. Denk bijvoorbeeld aan de werkwijze en de grondstoffen. Om hier zoveel mogelijk van te leren vond ik het belangrijk om op zoveel mogelijk plekken te werken. Iedereen werkt anders en overal steek je iets op. Dus ik ben zzp’er geworden en werk nu bij drie verschillende bakkerijen. Inmiddels ben ik er niet alleen voor de uitvoering. Ik draag ook graag bij aan de verbetering van processen en heb ook regelmatig een adviserende rol. Ik volg cursussen, verdiep me in processen en grondstoffen, kijk veel om me heen. Als bakker ben je nooit uitgeleerd.”

NACHTEN

Het werk van een bakker begint ’s avonds en eindigt ’s morgens: ,,Die nachten zijn voor mij gewoon, daar groei je in. Mijn vrouw weet niet beter dan dat ik er ’s nachts niet ben. Dat is altijd zo geweest. Mijn dag begint tegen het einde van de middag. Ik eet altijd samen met mijn gezin. Tijdens vakanties leef ik natuurlijk overdag. Dat is wel even schakelen, maar ook dat went dan weer snel.”

BRANDWEER

Bakker Jan vond het al snel tijd voor een aanvullende uitdaging: ,,Ik was negentien, had mijn werk, deed mijn best, woonde bij mijn ouders en had op een gegeven moment tijd over. Een collega zat bij de brandweer en dat leek me heel mooi om te doen. Ik besprak dit met mijn ouders en ook zij vonden dit een mooi doel voor mijn vrije uren. Dus ik heb gebeld, kwam door de keuring en zat al snel bij de brandweer. Bakker en brandweer zijn twee totaal verschillende dingen. In de bakkerij heb je processen en producten, bij de brandweer ben je maatschappelijk bezig. Je rukt uit op een moment dat een ander het echt niet meer weet. Je lost samen iets op. Natuurlijk komt er ook een stukje spanning bij kijken, adrenaline. Je weet nooit precies wat je tegenkomt en op het moment dat alles goed is gekomen ben je echt heel erg blij.”

COMBINATIE

Bakker en brandweer blijkt prima samen te gaan: ,,Bij de brandweer werken we met een app. Daarin geef je aan wanneer je beschikbaar bent. Op die momenten kun je worden opgeroepen. In de praktijk gebeurt dat minder vaak dan je in eerste instantie denkt. Het gebeurt zelden dat ik een dag niet slaap.”

FAMILIE

De bakkende brandweerman houdt ook tijd over voor wat hij écht belangrijk vindt: ,,Familie, vrienden, samenzijn… dat is natuurlijk het belangrijkste in mijn leven. Mijn vrouw en ik hebben een dochter. Daar geniet ik enorm van. En ja, doordat ik ’s nachts werk kan ik niet op alle feestjes aanwezig zijn. Het is een beetje puzzelen. Iets later komen, iets eerder naar huis. Toch mis ik niet zo heel veel.”

TOEKOMST

Weke carrièreplannen zijn er nog?: ,,Uiteindelijk wil ik me kunnen meten met de beste. Meester Boulanger worden lijkt me geweldig. Maar dan moet ik nog wel wat kilometers maken, hoor. Nog meer werkervaring opdoen, nog meer leren. Voor nu geniet ik van het bakkersvak en mijn adviserende rol. Ik vul mijn rugzakje en zie wel wat de toekomst brengt”, aldus de bakkende brandweerman.

Delen via: