Na 25 jaar achter een bureau maakte Freek de Ruiter uit Lunteren een radicale keuze. Hij ruilde de zekerheid van een kantoorbaan in voor een ondernemersavontuur met zijn eigen winkel in verse kaas, noten en delicatessen. ,,Ik ben 53 jaar, dus het was nu of nooit!"
Geertjan Jansen
Sinds januari ben je officieel eigenaar van Lecker, je eigen winkel in Bussum. Hoe bevalt dat?
,,Super! Tot nu toe is het precies waarop ik gehoopt had. Weg achter het bureau en lekker druk zijn met klanten en de winkel. De inwoners van Bussum reageren enthousiast en zijn nieuwsgierig naar mij en mijn plannen. Ik krijg bijvoorbeeld geregeld complimenten voor de opfrisbeurt van de winkel en de uitbreiding van het assortiment met bieren, wijnen en cadeaupakketten. Het is fijn om te zien dat het lukt om de klantenkring van de vorige eigenaren vast te houden."
Hoe kom je er als 53-jarige ambtenaar bij om je goede baan en alle zekerheid op te geven?
,,Die vraag krijg ik vaker… haha. En ik snap ook heel goed dat mensen deze vraag stellen, maar een eigen winkel starten is al jarenlang een grote wens van me. Vijftien jaar geleden heb ik bijvoorbeeld al gesprekken gevoerd over een soortgelijke winkel in Barneveld en acht jaar geleden kwam er een kans voorbij in Lunteren. Destijds ging het feest om verschillende redenen niet door, maar ik merkte dat het ondernemerschap in mijn hoofd bleef spoken."
En toen kwam de kans in Bussum voorbij en gooide je het roer om. Voelt dit als een sprong in het diepe?
,,Nou, ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan. Na een grondige analyse van de omzetcijfers en gesprekken met onder anderen de vorige eigenaren en de accountant, voelde het goed om deze stap te zetten. Daaruit kwam naar voren dat Lecker het kansrijke ondernemersavontuur is dat ik al jaren zoek."
Hoe reageerden je collega's bij de gemeente Hilversum op je vertrek?
,,Hoewel mijn vertrek voor sommigen onverwacht kwam, waren mijn directe collega's wel op de hoogte van mijn ondernemersplannen. Sommige oud-collega's komen nu als klant bij mij in de winkel en dat is natuurlijk erg leuk."
Hoe ziet je werkweek eruit?
,,Van dinsdag tot en met zaterdag ben ik in de winkel te vinden. Op termijn hoop ik een leuke medewerker aan te trekken, maar dat is iets voor later. Op maandag is de winkel dicht en heb ik tijd voor de administratie en overige klussen. Van dinsdag tot en met donderdag tref ik voorbereidingen voor de weekendverkoop en op vrijdag en zaterdag sta ik de hele dag klanten te helpen.'’
Kun je het werk na een lange werkdag gemakkelijk loslaten?
,,Als ik na een autoritje van 35 minuten thuiskom, ben ik meestal wel echt los van het werk. Toch ben ik snel geneigd om 's avonds nog even achter de computer te kruipen, maar dat had ik in eerdere functies ook."
Heb je weleens spijt dat je niet eerder zelfstandig ondernemer bent geworden?
,,Nee, de dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en ik denk dat ik er nu ook echt klaar voor ben. Alles wat ik in het bedrijfsleven heb geleerd en gedaan, heb ik meegenomen naar Lecker."
Wat zijn je toekomstplannen?
,,Als ik gezond blijf, mag ik nog een jaar of vijftien werken. Ik hoop de komende jaren heel veel klanten blij te maken met verse producten en met veel plezier mijn werk te blijven doen. Toen ik vorig jaar nadacht over de sprong naar het zelfstandig ondernemerschap zei mijn vrouw: 'Je moet doen wat je leuk vindt en waar je al jaren van droomt'. Dat is nu iedere dag het geval!"
Over Freek
Freek (53) is geboren en getogen in Barneveld, waar hij onder meer actief is voor muziekvereniging De Harmonie. In 2016 verhuisde hij naar Lunteren. Hij begon zijn loopbaan ooit in het magazijn bij vleeswarengroothandel De Roller, waar hij doorgroeide tot assistent-bedrijfsleider. Later werkte Freek onder meer bij KPN en een GGZ-instelling in Deventer. Zijn laatste baan in loondienst was bij de gemeente Hilversum. Als facilitair manager was hij daar onder meer verantwoordelijk voor het beheer van de gemeentelijke gebouwen.